Tuina en Shiatsu

Tuina en Shiatsu - wat is het?

Massagetherapie met Shiatsu of Tuina (spreek uit: ‘twiena’)  – wat betekent dat? De reguliere blik op de mens is vaak erg technisch: het pijnpunt is de plaats waar iets moet gebeuren. De Chinese geneeswijze gaat uit van de mens als één geheel. Als er op één plaats pijn is, is er elders in het lichaam vaak ook iets mis. Ook al heb je dat zelf niet altijd in de gaten. Bij klachten moet er vaak meer gebeuren dan alleen het behandelen van de aangedane plek.

Shiatsu is een Japanse massagetechniek, Tuina is één van de pijlers van de Chinese geneeswijze, naast bijvoorbeeld acupunctuur. Het zijn efficiënte massagetherapieën die vooral goede effecten hebben op pijn- en stressklachten. Dat geldt zowel voor fysieke als mentale stress.

Wat gebeurt er bij een Tuina- of Shiatsu-massage?

De cliënt ligt voor een Tuina- of Shiatsubehandeling meestal op de behandeltafel. Vaak werk ik direct op de huid, indien nodig met wat massage-olie. Daarnaast gebruik ik ook een (massage)stoel. Een gemakkelijke behandelhouding is belangrijk, ik zal altijd vragen of de cliënt comfortabel genoeg ligt of zit om te kunnen ontspannen.

Waarom Tuina of Shiatsu?

Met Tuina en Shiatsu bewegen we Qi (spreek uit: ‘tsjie’) – dit wordt meestal vertaald als ‘energie’. Als Qi vrij kan stromen, verlopen alle fysieke, mentale en emotionele processen goed. Maar er is veel dat dit kan tegenhouden: vermoeidheid, overbelasting, stress, te zware emoties, het weer, slechte (werk)omgeving, infectieziekten, aangeboren problemen, trauma’s en ongelukken, onevenwichtig dieet…. dit en heel veel andere dingen vragen veel van lichaam en of geest. Daardoor loopt de Qi vast en krijg je klachten. Tuina en Shiatsu helpen deze klachten te verminderen of zelfs op te lossen. Shiatsu en Tuina geven een diepe fysieke en geestelijke ontspanning.