Shiatsu

Wat is shiatsu?

Shiatsu is Japanse massagetherapie, die zijn basis heeft in de Chinese geneeswijzen. De mens wordt gezien als één geheel. Alle fysieke, mentale en emotionele processen verlopen goed als de Qi (spreek uit: ‘tsjie’) goed stroomt. Die stroom kun je beïnvloeden via de meridianen, de banen waarop de acupunctuurpunten liggen. Er is een overlap met andere massagemethoden, maar waar die vaak ophouden bij het beïnvloeden van spieren of bindweefsel, gaat shiatsu een paar stappen verder. Het gebruik van de meridianen maakt dat je niet alleen invloed uitoefent op de plaats waar gemasseerd wordt, maar juist ook op andere plaatsen. Meridianen verbinden delen van het lichaam. Het prettige hiervan is dat je ook de onderdelen die te diep liggen of te pijnlijk zijn indirect kunt beïnvloeden.
Eén van de belangrijkste effecten van shiatsu is een diepe fysieke en geestelijke ontspanning. In onze veeleisende maatschappij, die mensen fysiek en mentaal onder druk zet, is shiatsu een uitstekend middel om lichaam en geest weer ruimte te geven.

Wat gebeurt er bij een shiatsuconsult?

Voorafgaand aan de shiatsu is er een anamnese, waarbij ik de polsen voel, de tong kijk, soms de buik voel en vragen heb over het functioneren van je lichaam. Aan de hand daarvan bepaal ik mijn aanpak. Shiatsu kent druktechnieken, strekkingen en rotaties, strijktechnieken, tappotages en puntverbindingen. Het belangrijkste is dat de cliënt zich daarbij kan ontspannen. Als dat niet zo is, bijvoorbeeld omdat iets pijnlijk is, wil ik dat ook weten, dan kan ik een andere manier zoeken om toch datzelfde effect te krijgen.
Het is voor zowel jou als mij het prettigst als je gemakkelijke kleding aan hebt, bijvoorbeeld een joggingbroek en t-shirt – de massage gaat gewoon door de kleding heen.

Aandacht voor de mens

Shiatsu is gevoelswerk, ondersteund met kennis en techniek. Dat betekent dat ik alle aandacht voor de cliënt heb en dat ik niet iedereen dezelfde behandeling geef. Het moet aansluiten bij de behoeften van de cliënt op dat moment. Volle aandacht van iemand is op zich al heilzaam. Voeg daar de diepte van het gedachtengoed van de Chinese geneeswijzen en de effectiviteit van de shiatsutechnieken aan toe, en je krijgt een krachtig principe om iemand te ondersteunen in herstel.